Wassen en Föhnen
Voor het wassen van uw hond maak ik gebruik van zeer goede en zachte shampoos welke een frisse en schone vacht geven. Na het wassen, wordt de vacht goed geborsteld en uitgeföhnd. Voor het föhnen gebruik ik een zogenaamde “waterblazer”. Dit is een zware föhn die het water letterlijk uit de vacht blaast. Deze wordt niet warmer dan 30 graden, zodat de huid niet kan worden aangetast door oververhitting. Een schone en goed uitgeföhnde vacht is de basis voor een perfect model.
Plukken
Plukken is het verwijderen van loszittende dekharen bij honden met een ruwharige vacht. Uw hond dient in dat geval goed “trimrijp” te zijn om de huid (en uw hond) zo min mogelijk te irriteren. Het haar wordt plukje voor plukje, op sommige plaatsen haar voor haar, in de groeirichting verwijderd. Doordat het plukken op een vakkundige manier gebeurd, merkt uw hond daar vrijwel niets van. Bij bovenstaande techniek wordt in een keer de gehele harde bovenvacht weggeplukt. De zachte ondervacht blijft staan.
Strippen
Bij het zogenaamde strippen zal uw hond niet geheel in de onderwol geplukt worden en natuurlijker ogen, maar een regelmatig(er) bezoek aan de trimsalon is hierbij vereist. Sommige honden hebben van nature al een stripvacht. Wanneer de lange harde bovenvacht weggeplukt wordt, verschijnt de nieuwe, (korte) harde bovenvacht met daaronder de zachte ondervacht. Indien een stripvacht gewenst is, plukt de trimmer ongeveer vier maanden na een “grote” plukbeurt, zo gelijkmatig mogelijk de helft van de harde bovenvacht weg. Er blijft dus een dubbele vacht over na deze plukbeurt. Wanneer je de hond niet plukt, heeft u kans dat uw hond last van jeuk krijgt, omdat het dode haar in zijn huid blijft zitten, met gevolg dat hij zich stuk bijt of krabt en u naar een dierenarts moet.
Het effileren
Bij de hond die geeffileerd behoort te worden, wordt eerst zoveel mogelijk dood haar geplukt, daarna wordt er met een speciaal getande schaar het haar uitgedund en in model gebracht. Na deze behandeling wordt de hond gewassen, geföhnd en verder in model gebracht. De hond krijgt een natuurlijke uitstraling.
Het knippen
Met een schaar wordt de gehele vacht ingekort, en in model geknipt.
Ontwollen
Er zijn heel veel rassen die naast de normale dekvacht ontzettend veel ondervacht hebben. Dit is de zogenaamde onderwol. Als dit los gaat laten, gaan deze honden enorm in de rui (meestal 2 x per jaar). Ze trekken als het ware een jas uit. Daarnaast zorgt een wasbeurt en de behandeling met de waterblazer ervoor de uw hond van die vervelend jeukende losse haren af is. Welke techniek gebruikt wordt, is afhankelijk van het ras en het vachttype. Het ontwollen scheelt u ontzettend veel haren thuis en uw hond is een stuk eerder van deze vervelende rui af!
Het scheren
Met de tondeuse kan de vacht in verschillende lengtes worden geschoren. Eerst wordt de hond voorgeschoren en ontklit, daarna wordt hij gewassen met bij de vacht passende shampoo. Als hij droog is geföhnd wordt hij met de tondeuse nageschoren en in het gewenst model geknipt. Scheren is in principe op ieder ras van toepassing behalve op de rassen die geplukt behoren te worden. Deze zullen namelijk kleurverandering van vacht krijgen en mogelijk ook huidproblemen.
Borstelen en kammen
Hierbij wordt de vacht geheel behandeld, om zo los zittend haar en evt. klitten te verwijderen. Het borstelen/kammen van de vacht is een goede massage voor de huid en stimuleertde bloedsomloop. Het is daarom heel belangrijk om uw hond regelmatig te borstelen/kammen. Een slecht verzorgde vacht (klitten en vervilting) kan huidproblemen veroorzaken. Het klitvrij maken van de vacht is helaas niet prettig voor uw hond en niet altijd pijnloos. Is de vacht vervilt, dan is het voor mij onmogelijk, om er een leuk model van te maken. Vaak is de enige oplossing: kaal scheren. Wilt u toch een leuk behaard hondje en heeft u vragen over het borstelen/kammen? Kom gerust even langs, dan laat ik u graag zien, hoe u het beste, de vacht van uw hond kunt onderhouden.
De kortharige hond
Deze hoeven toch niet naar een trimsalon? Denkt men. Nou ik heb hier wel degelijk iets voor! Ik was deze hond, masseer hem, laat de shampoo intrekken, zodat het haar goed loskomt. Ik doe dit 1 keer met shampoo en 1 keer met crèmespoeling. Dan blaas ik de hond droog met een waterblazer. Vervolgens föhn ik de hond, om daarna met speciale materialen de laatste dode haren te verwijderen. Het zal u verbazen, hoeveel haar er na zo’n behandeling uitgekomen is! Uw hond kan daarna nog wel haar verliezen, maar door deze behandeling is de hond eerder door de verhaarperiode heen. Tot twee weken na de behandeling niet borstelen/kammen, anders blijven de haarzakjes gestimuleerd.
Ontklitten
Een hond met incidenteel wat klitten op de bekende plaatsen, zoals bijvoorbeeld achter de oren, snor/baard, buik, oksels en binnenzijde van het dijbeen, kan worden behandeld met een klittenkam, welke de klit doorsnijdt. Echter voorop moet altijd staan dat de trimsalon de plaats is voor het behandelen van uw hond en niet het mishandelen van uw hond. Klitten op, voor de hond, gevoelige plaatsen kunnen daarom soms beter weggeknipt worden.
Oren en nagels
De behandeling van uw hond is inclusief het wassen van de hond en het schoonmaken en verwijderen van haren uit de oren, en het knippen van de nagels.
Oren en nagels, Ontklitten, Borstelen en kammen, scheren, Ontwollen , knippen, effileren, Strippen, Plukken, Wassen en Föhnen